Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Voorbij, voorbij

Clairy Polak

prijs: € 19.99

256 pagina's, Hardback

ISBN: 9789029093392


Levertijd: 2-3 werkdagen

De debuutroman van gerenommeerd journalist en presentator Clairy Polak

Een bijzondere roman over afscheid nemen, vol compassie geschreven, die de lezer diep zal raken

Steeds meer mensen komen eens in hun leven in aanraking met dementie of alzheimer, vaak met verwoestende gevolgen

De ontmoeting tussen Leo en Judith leidt tot een bijna symbiotische liefde – onverwacht, gezien hun totaal verschillende achtergrond. Vijfentwintig jaar lang kwam daar niets of niemand tussen. Tot de alzheimer zijn verwoestende werk kwam doen. Zowel Leo als Judith valt ten prooi aan grote verwarring. Leo’s verleden dreigt radicaal te worden uitgegumd, terwijl Judith probeert hun gezamenlijke leven aan de vergetelheid te ontrukken en haar eigen toekomst opnieuw vorm te geven. Met de moed der wanhoop en een flinke dosis zelfspot probeert ze het hoofd boven water te houden. Aan de hand van Leo’s verhalen over zijn jeugd en haar eigen herinneringen probeert ze de steeds vager wordende foto van Leo’s leven weer wat diepte te geven en daarmee een basis te leggen om door te gaan.

TitelVoorbij, voorbij
Auteur(s)Clairy Polak, Clairy Polak
ISBN9789029093392
Afmetingen218x146x31 mm
Aantal pagina's256
UitgeverJ.M. Meulenhoff
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 19.99
BindwijzeHardback
Gewicht496 gram
Voeg een recensie toe »

       

Geschreven op woensdag 24 juli 2019 door D. Vukovic
Met een flinke dosis sarcasme voor haar omgeving aan de ene kant en tederheid en verantwoordelijkheid voor haar partner aan de andere kant, beschrijft Polak de aftakeling van Leo en zijn huwelijk met Judith. Zij staan symbool voor Polaks eigen worstelling met de Alzheimer van haar overleden echtgenoot Nico. Het thema rouwen druppelt van elke bladzijde af, terwijl de liefde van haar leven nog naast haar zit.
Polaks debuutroman stelt alle facetten van een onbegrijpelijke ziekte bloot aan de lezer. Juist door het gebruik van sarcasme houdt ze de lezer een spiegel voor, omdat haar omgeving haar dagelijkse worstelling niet heeft begrepen. Polak neemt je mee in de gangen van een verzorgingstehuis waar Leo uiteindelijk alleen maar blijft lopen, want lopen is een van de laatste lichaamsfuncties die worden aangetast door Alzheimer.
"Als de troost ontbreekt die elke mooie herinnering in zich draagt dan leef je in het heden" zegt Polak. "Dan zijn we veroordeeld tot hier en nu". We horen dagelijks van goeroe's dat we in het heden moeten leven, maar Polak laat ons zien dat het leven zienloos is als alleen het heden overblijft. De liefde en de herinneringen die ze met zich meedraagt, zijn uiteindelijk haar steunpilaren. Voorbij, voorbij is een prachtige ode aan het leven dat Judith en Leo samen hebben geleefd.