Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Het dossier

Anya Niewierra

prijs: € 15.00

400 pagina's, Paperback

ISBN: 9789021042503


Levertijd: 2-3 werkdagen

In Het dossier van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra overleeft de 46-jarige weduwe Josta Bresse een aanslag op haar leven en vermoedt al snel een relatie met haar werk als kunstvervalser voor het ddr-regime, 25 jaar eerder.
Ze gaat daarop op zoek naar haar ex-collegas. De Stasi bracht de groep kort vóór de val van de muur naar de beruchte gevangenis Hohenschönhausen voor ondervraging. Reden: de diefstal van het dossier waarin de ddr-top haar geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde.
Achtervolgd door huurmoordenaars probeert Josta het dossier in handen te krijgen, en haar speurtocht leidt uiteindelijk tot een confrontatie met de man die haar leven verwoestte. En hij plaatst haar opnieuw voor een gruwelijke keuze…

Van de bestsellerauteur van het NS Publieksprijs genomineerde De Camino – een meeslepende thriller over moord, orgaanroof en kunstvervalsing.
TitelHet dossier
Auteur(s)Anya Niewierra
ISBN9789021042503
Afmetingen210x135x30 mm
Aantal pagina's400
UitgeverLuitingh Sijthoff
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 15.00
BindwijzePaperback
Gewicht430 gram

      ‘Parel in de Nederlandstalige misdaadliteratuur’

Geschreven op vrijdag 13 oktober 2023 door Jos van Cann

“’Immer Haltung bewahren, Josta’, zei papa altijd.” Dat kan Josta Bresse wel gebruiken in Het Dossier, de tweede thriller van Anya Niewierra. Haar eerste, Vrij uitzicht, werd goed ontvangen, de tweede van de directeur van de VVV-Zuid-Limburg is nog beter. Daarin wordt Bresse op een ochtend wakker en ontdekt dat ze één van haar nieren mist. Ze gaat op onderzoek uit, uiteraard, en ontdekt dat ze volgens de autoriteiten is overleden. De oorzaak blijkt in haar Oost-Duitse verleden te liggen. Daar heeft ze gewerkt vervalser van schilderijen die de staat – maar ook enkele individuen – veel geld hebben opgeleverd. Het wordt een pijnlijke, maar ook heilzame zoektocht.

Parel
Niewierra slaagt er bijzonder goed in deze individuele geschiedenis in te passen in enkele grote thema’s die ze in het verhaal aan de orde stelt: de positie van de Stasi in het voormalige Oost-Duitsland vlak voor maar ook na de Wende van ’89, de kunstvervalsingen waarvan de (westerse) opbrengst naar de staatskas vloeide, maar ook de barre overlevingstocht van een individu in deze collectieve heilstaat en hoe daar vijfentwintig jaar later nog mee valt te leven. Dat doet ze in een spannend verhaal, waarvoor ze echter af en toe een paar flinke bochten moet maken om het in het gareel te houden. Die neem je als lezer voor lief, net als het inventieve einde dat tegelijkertijd ook weer net iets teveel van het goede is.
Niettemin: zelden zo eens geweest met de blurb van Tomas Ross op het omslag: ‘Een parel binnen de Nederlandstalige misdaadliteratuur’.
 

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.