Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Dossier Tobias

A. de Jong

prijs: € 18.95

288 pagina's, Paperback

ISBN: 9789021435220


Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

TitelDossier Tobias
Auteur(s)A. de Jong
ISBN9789021435220
Afmetingen215x136x28 mm
Aantal pagina's288
UitgeverQuerido's Uitgeverij BV, Em.
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 18.95
BindwijzePaperback
Gewicht386 gram

      Zeurproza

Geschreven op zaterdag 2 oktober 2010 door Jos van Cann
De Jong debuteerde in 2008 met Vuurkoraal over een 17-jarig meisje, dat verdwijnt tijdens een vakantie met haar ouders en vriendinnen op Curaçao. Een journaliste zet haar tanden in de zaak, maar raakt dieper bij de affaire betrokken dan haar lief is. Dat doet natuurlijk denken aan de zaak Holloway, maar dat is niet de invalshoek van haar boek. “Zo’n zaak inspireert natuurlijk wel enorm, maar ik heb niet geprobeerd dat mysterie op te lossen, dat laat ik over aan Peter R. de Vries. Mijn hoofdpersoon is wel minstens zo ambitieus als Peter R. Ze wil dolgraag naam maken als misdaadjournaliste en gaat daarin behoorlijk ver: ze is bereid soms gevaarlijke risico’s te nemen.” Vuurkoraal wordt verfilmd Hans Pos naar een scenario van Simon de Waal.

Dossier Tobias verhaalt over een jongetje dat slachtoffer dreigt te worden van de vechtscheiding van zijn ouders, Isabel IJzerman en de Canadese Pool Nicolas Nowack Kozinski. Wanneer het huwelijk  op de klippen loopt, gaat Isabel gaat terug naar Nederland, maar Nicolas ontvoert het jongetje naar Polen en ontzegt het ieder contact met zijn moeder.
De Nederlandse politie is echter  gebonden aan het knellende Kinderontvoeringsverdrag, en kan niets voor Isabel doen, omdat Nicolas samen met zijn ex-vrouw de voogdij over Tobias heeft. In het diepste geheim beraamt Isabel daarom een reddingsplan. Met andere woorden: echtscheidingsprocedure ontaardt in gruwelijke misdaad en de prijs voor de vrijheid blijkt hoog, te hoog.

Het verhaal keutelt wat door en De Jong probeert de zaak links en rechts op te leuken met oude meiden-krentenbrood uitdrukkingen. Dat werkt niet echt want het verhaal wordt maar niet spannend en de karakter niet boeiend of uitnodigend tot identificering.
Wel heeft De Jong nog een aardige troef in de mouw om de plot rond te breien, maar dan is het kwaad al geschied. Dat is jammer want het onderwerp van kinderontvoering is natuurlijk belangrijk genoeg om onder de aandacht te brengen en van levensgrote impact voor betrokkenen.
Gaandeweg het verhaal lijkt het wel een beschrijving van een bestaande case; dat blijkt achteraf ook uit het nawoord.  Laten we hopen dat het geval in de realiteit elk geval goed is afgelopen voor ouder(s) en kind(eren).

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!