Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Vuurvader

Leen Van den Berg

prijs: € 24.99

304 pagina's, Paperback

ISBN: 9789022339312


Levertijd: 2-3 werkdagen

Opmerkelijke inzichten van auteur en historica Leen van den Berg over een nog altijd duister stuk Belgische geschiedenis.   Het koloniale verleden van België en Congo blijft complex en actueel. Vuurvader – de eerste historische roman in Vlaanderen die speelt tijdens de beginfase van de kolonisatie in Congo – vertelt een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog tegen de achtergrond van Congo aan het eind van de negentiende eeuw, toen de verrijkende rubberexport op gang kwam die vele levens kostte en een heel volk ontwrichtte.
TitelVuurvader
Auteur(s)Leen Van den Berg
ISBN9789022339312
Afmetingen215x141x25 mm
Aantal pagina's304
UitgeverManteau
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 24.99
BindwijzePaperback
Gewicht396 gram

      Aangrijpend verhaal

Geschreven op dinsdag 10 januari 2023 door Silvia van Elzelingen

Vuurvader, de eerste historische roman in Vlaanderen die speelt tijdens de beginfase van de kolonisatie in Congo, is een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog tegen de achtergrond van Congo aan het eind van de negentiende eeuw. Opmerkelijk inzichten van auteur en historica Leen van den Berg over een nog altijd duister stuk Belgische geschiedenis.

Leen van den Berg is historica en psychoanalytica van opleiding. Ze werkt al vele jaren als schrijfdocente in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika. Ze groeide op in een huis vol boeken in de Brusselse rand. Haar werk is meermaals vertaald. Vuurvader is haar recentste roman.

Vuurvader is een prachtige avontuurlijke roman over een stuk geschiedenis van de Belgische kolonisatie in Congo. Een stuk geschiedenis dat indrukwekkend en schrijnend is. Het verhaal kent heel veel personages, maar de belangrijksten zijn toch wel Elias, August en Nbele. Het verhaal begint in Antwerpen, Elias woont al jaren in een weeshuis, zijn moeder komt onregelmatig bij hem op bezoek totdat ze hem onverwachts uit het weeshuis haalt. Elias groeit op in armoede, zijn moeder is ziek en hij moet de kost verdienen. Wanneer zijn moeder sterft ontmoet Elias August. August vraagt hem mee te gaan naar Congo, na lang nadenken waagt Elias zich aan de oversteek, het grote onbekende avontuur tegemoet.
Leen van den Berg heeft een prachtige, trage en beeldende schrijfstijl, het eerste stuk in Antwerpen ademt een sfeer van Dickens uit. Als lezer ruik je de zee, het oerwoud, hoor je de geluiden en kun je je goed inleven in de personages en omgeving. Opvallend aan het verhaal is het ontbreken van hoofdstukken. Wel gebruikt de auteur af en toe hoofdletters om een nieuw stuk aan te kondigen. Vuurvader leest vlot en heeft mooi uitgewerkte personages. Het verhaal grijpt je aan, doet je adem stokken en laat je af en toe op het puntje van je stoel zitten. Het sleept de lezer vanaf het begin mee om je vervolgens niet meer los te laten. Voor wie dat prettig vindt zit achter in het boek nog een verklarende woordenlijst.

Vuurvader is een historische roman die een goede indruk geeft van de Belgische kolonisatie in Congo. Een complex, actueel en zwaarbeladen verhaal dat toch op een luchtige manier verteld wordt. Zeker een aanrader.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!