Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De kat en de generaal

Nino Haratischwili

prijs: € 20.00

680 pagina's, Hardback

ISBN: 9789025453329


Levertijd: 2-3 werkdagen

Een psychologisch zeer geladen, duistere schuld-en-boeteroman van bestsellerauteur Nino Haratischwili. Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom van vrijheid. Berlijn, 2016: een Russische oligarch, die ‘de generaal’ wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada naar Duitsland verhuisd. Zij is zijn oogappel, maar ze heeft vragen over zijn rol in de Tsjetsjeense Oorlog. Hij beseft dat zijn verleden hem zal blijven achter- volgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij wel ‘de kat’ voor nodig, een eigenzinnige actrice die sprekend op Noera lijkt. ‘Een genadeloos nauwkeurige blik op Rusland tijdens de omwenteling in de jaren negentig.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung ‘Haar romans zijn grand opéra!’ – SWR ‘De meest getalenteerde verhalenverteller van onze generatie!’ – Boekhandel Ocelot, Berlijn ‘Nino Haratischwili is een boeiende, onbevreesde auteur. Ze heeft het talent om haar personages leven in te blazen en ze met een paar zinnen vorm te geven.’ – Neue Zürcher Zeitung ‘Een veelomvattende roman over schuld, wraak en verzoening, die de spanning tot het laatste moment vasthoudt.’ – Deutschlandfunk Kultur
TitelDe kat en de generaal
Auteur(s)Nino Haratischwili, Nino Haratischwili
ISBN9789025453329
Afmetingen210x134x44 mm
Aantal pagina's680
UitgeverAtlas Contact
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 20.00
BindwijzeHardback
Gewicht825 gram

      Wat oorlog met mensen doet...

Geschreven op maandag 28 oktober 2019 door Wim Krings

Na het geweldig mooie boek: Het Achtste Leven van Nino Haratischwili waren de verwachtingen erg hoog. Ook bij mij want kun je zo'n boek evenaren of overtreffen? Moeilijk maar het is haar wel gelukt. Een heel ander boek en dus moeilijk te vergelijken. Bij Het Achtste Leven wordt je meegenomen in een familiegeschiedenis die je niet meer loslaat.
De Kat en de Generaal is een heel ander boek. Een zwaar onderwerp maar o zo mooi opgeschreven. Mooie volzinnen en de hoofdpersonen worden erg goed uitgewerkt en beschreven. Hun gedachten, dilemma's en beslissingen worden goed uitgewerkt.
Het verhaal gaat over een Russische militair ( die de generaal wordt genoemd) die 20 jaar na de Eerste Tsjetsjeense Oorlog in het reine wil komen met zichzelf. Er zijn dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren en hij voelt zich verantwoordelijk. Hij vertelt er niets over en al helemaal niet tegenover zijn dochter die hem steeds vraagt wat hij daar gedaan heeft. Dubbele wroeging dus. Hij wil ook een paar anderen die een belangrijke rol hebben gespeeld ter verantwoording roepen. Noera een bewoonster van het bergdorp, waar de militairen vlakbij zijn gestationeerd , speelt en belangrijke rol in deze. Hij doet dit wel ingewikkeld want hij wil een actrice ( de Kat) de rol van Noera laten spelen.

Het boek maakt wel heel erg duidelijk wat oorlog met mensen doet. Ze stompen af en vluchten in drugs en drank waardoor hun beeld vertroebeld. De militairen in dit boek hebben net een heftige tijd achter de rug rondom de gevechten bij Grozny. Die waren heftig en meedogenloos. Ze mogen 'uitrusten' in de bergen maar uiteindelijk gaat het toch mis. Ze zien overal vijanden en ze zijn aan de verliezende hand.

Een boek wat je raakt en duidelijk maakt dat oorlogen levens verwoest en je verdere leven blijft bepalen. Het blijft een ieder achtervolgen. Iedereen is uiteindelijk een verliezer op welke manier dan ook. Een boek dat je laat nadenken.

Nino Haratischwili heeft een meer dan waardige opvolger geschreven van Het Achtste Leven.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!