Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Harlem Shuffle

Colson Whitehead

prijs: € 17.50

400 pagina's, Paperback

ISBN: 9789025471194


Dit boek is vervangen door ISBN 9789025473709. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

‘Harlem Shuffle’ van Colson Whitehead gaat over Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die voor zijn klanten en buren in 125th Street een fatsoenlijk leven probeert te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddie, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven begint hij steeds duidelijker in te zien wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?De onderwereld van Harlem in de jaren ’60 frustreert de ambities van een (deels) keurige meubelverkoper in dit verhaal vol roofovervallen, afpersing en zwendel, gesitueerd in een roerig New York.
TitelHarlem Shuffle
Auteur(s)Colson Whitehead
ISBN9789025471194
Is vervangen door ISBN9789025473709
Afmetingen229x150x33 mm
Aantal pagina's400
UitgeverAtlas Contact
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 17.50
BindwijzePaperback
Gewicht612 gram

      VN-'thriller' 2022

Geschreven op zondag 22 mei 2022 door Jos van Cann
Onlangs in de 43ste Detective en Thrillergids van Vrij Nederland uitgeroepen tot VN-thriller 2022. Whitead kreeg eerder bekendheid met zijn door critici bejubelde De jongens van Nickel (2019) en De ondergrondse spoorweg (2016).

Harlem Shuffle speelt zich af eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw in Harlem, New York City. Het verhaal draait om het leven dat goedwillende, zwarte mensen daar proberen op te bouwen zonder in de criminaliteit te vervallen, een voor velen gemakkelijkere en lucratievere route. Ook Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die voor zijn klanten en buren in 125th Street probeert een fatsoenlijk leven te leiden. Hij is tevreden met wat hij heeft bereikt. Bijna niemand weet dat zijn vader een crimineel was en dat ook hij die genen heeft geërfd. De façade van zijn burgermansbestaan begint barsten te vertonen wanneer hij door zijn neef Freddy betrokken raakt bij een misdaad die eigenlijk een maatje te groot voor hem is.

Emancipatie
Kritiek op de verkiezing tot thriller van het jaar lag voor de hand: het is geen echte thriller. Inderdaad, niet zoals je verwacht in de zin van serie-thrillers, policiers en whodunnits. Die zijn voornamelijk plot-driven. Harlem Shuffle is meer. Uiteraard spelen criminelen en misdaden een rol in het verhaal. Maar waar het Whitehead meer om gaat is het laten zien van de maatschappelijke ontwikkeling die de kleurlingen nog niet zo lang geleden (60 jaar!) door moesten maken in hun emancipatiestrijd voor gelijke rechten – en daar nog steeds toe gedwongen zijn. Dat doet hij in een sublieme stijl aan de hand van het verhaal van Ray Carney, zijn gezin, zijn familie, zijn collega’s en zijn buurt en buurtgenoten. Zonder te vervallen in beschuldigingen, activisme of pessimisme maar door empathisch de problemen te schetsen waar individuen en groepen aan de onderkant van de samenleving mee worstel(d)en. Harlem Shuffle roept om een vervolg om te kunnen kijken hoe Carney c.s. zich staande gaan houden in de roerige jaren zestig en zeventig.

Genomineerden & interview
Andere genomineerden voor de VN-thriller van het jaar waren dit jaar: Viet Thanh Nguyen - Vietnamees in Parijs; M.W. Craven - De curator; J.D. Barker - De beller op lijn vier; Linwood Barclay - Ik zal je vinden; Charles den Tex - De Repair Club en Belinda Bauer – Vaderskind.
Klik HIER voor een interview met Whitehead over zijn Harlem Shuffle in het televisie-boekenprogramma Brommer op zee.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!