Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Duinbrand

Robert Haasnoot

prijs: € 20.00

256 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044543278


Levertijd: 2-3 werkdagen

Jaren zeventig. In vissersdorp Zeewijk strijken op een dag rondtrekkende vreemdelingen neer. Ze installeren zich met hun auto’s en woonwagens in de duinen. Hun aanwezigheid zorgt voor onrust en opwinding. De jonge Paul, opgroeiend in een streng religieus gezin, maakt bij toeval kennis met het meisje Kima, een van de onaangepaste vreemdelingen. Hun geheime vriendschap groeit, terwijl de dorpsbewoners zich door allerlei gebeurtenissen steeds minder veilig voelen. Langzaam keert men zich tegen de nieuwkomers. Fatale gevolgen blijven niet uit.
TitelDuinbrand
Auteur(s)Robert Haasnoot
ISBN9789044543278
Afmetingen199x125x21 mm
Aantal pagina's256
UitgeverDe Geus
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 20.00
BindwijzePaperback
Gewicht285 gram

      Duinbrand

Geschreven op maandag 7 september 2020 door Silvia van Elzelingen

Begin jaren zeventig. In vissersdorp Zeewijk strijken op een dag vreemdelingen neer. Ze zetten hun auto’s en caravans op een veldje in de duinen vlak bij de Soefitempel. Dit ten ongenoegen van de bevolking van het dorp. Hun aanwezigheid geeft onrust maar ook opwinding. De jonge, streng religieuze Paul, ontmoet het zigeunermeisje Kima. Hun geheime vriendschap groeit, terwijl de dorpsbewoners zich steeds meer onveilig beginnen te voelen. Langzaam keert men zich tegen de groep vreemdelingen. Totdat de bom barst.

Robert Haasnoot (1961; Verenigde Staten) is een Nederlandse schrijver. Hij maakte naam met zijn romans over het vissersdorp Zeewijk: ‘Waanzin’, ‘Steenkind’, en ‘De Heugling’, waarvoor hij in binnen- en buitenland lovende kritieken kreeg. ‘Waanzin’ leverde hem de Prix des Ambassadeurs op en ‘De Heugling’ stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De romans van Haasnoot verschenen bij Uitgeverij De Geus en zijn in meerdere talen vertaald. Van ‘Waanzin’ werden de filmrechten verkocht. Verder heeft hij twee scenario’s geschreven die, onder andere, zijn opgevoerd door het Onafhankelijk Toneel. Zijn nieuwste roman ‘Duinbrand’ speelt zich weer af in het kustplaatsje Zeewijk. Robert Haasnoot woont in Katwijk, op twee steenworpen afstand van het strand.
 

Duinbrand’ is het beklemmende verhaal over hoe wederzijds onbegrip en vooroordelen leiden tot een escalatie en een brandbare situatie. In dit boek verwerkt Haasnoot de puberromance van de streng religieuze Paul die het niet gemakkelijk heeft in het dorp vanwege zijn geloof. Hij is verliefd op het zigeunermeisje Kima, die samen met haar familie in het vissersdorp Zeewijk is neergestreken. Paul gelooft er in dat God de hand heeft gehad in deze ontmoeting.

‘Zonlicht zwelt aan boven de daken als een stille bemoediging. Een teken dat God zijn aanschijn over mij laat lichten. Ik blijf staan tussen de oude eiken langs de straat en buig eerbiedig het hoofd. Ik was ver van Hem afgedwaald. Maar Hij heeft mij weer in het rechte spoor gebracht door even mijn adem af te snijden. Lang heb ik in de duinen om vergeving gebeden. En toen ik daarna mijn ogen opende stond daar opeens het meisje, Kima. Hij moet er een bedoeling mee hebben gehad.’

De bewoners van het dorp zijn niet blij met deze groep vreemdelingen die te boek staan als gevaarlijke mensen die stelen en niets goeds in de zin hebben. Ze waarschuwen hun kinderen dan ook om vooral geen contact te maken met deze mensen. Naarmate de verliefdheid tussen Paul en Kima opbloeit, wordt de sfeer in het dorp steeds grimmiger. De dorpsbewoners willen dat de groep met hun caravans uit het dorp verdwijnt, hoe sneller hoe beter. Wanneer de vreemdelingen moeten verhuizen vanuit de duinen naar een veld in het dorp escaleert de hele situatie. Fatale gevolgen blijven dan ook niet uit.

Robert Haasnoot vertelt zijn verhaal grotendeels vanuit de puberjongen Paul. Hij schets als geen ander het zwaar gereformeerde geloof dat in het gezin heerst. Een geloof waar Paul mee worstelt en dat op onbegrip stuit bij zijn klasgenootjes. Haasnoot gebruikt krachtige bijbelteksten, die op een kinderlijke manier geciteerd worden. Aandoenlijk om te lezen hoe Paul tussen zijn verliefdheid door knutselt aan zijn project. Een project waar hij helemaal in opgaat.
Duinbrand’ is een gevoelig verhaal over wederzijds onbegrip. Een verhaal waarin je duidelijk kunt zien waar vooroordelen toe kunnen leiden.

Mooi om te lezen hoe de auteur zijn eigen jeugd verweeft in dit boek. Moeiteloos is namelijk het dorp Katwijk te herkennen, het dorp waar Haasnoot opgroeide na een paar jaar in Amerika te hebben gewoond.

Ik waardeer 'Duinbrand' met 3,5*

 

Auteur: Robert Haasnoot
Titel: Duinbrand
Uitgever: De Geus
Jaar van uitgifte: 2020
ISBN: 9789044543278

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!