Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De vitaminepioniers

Rob van den Berg

prijs: € 25.99

352 pagina's, Paperback

ISBN: 9789044654400


Levertijd: 2-3 werkdagen

Een volkomen toevallige waarneming bezorgde Christiaan Eijkman een Nobelprijs. Eind negentiende eeuw was hij naar Nederlands-Indië gegaan om de oorzaak van de ziekte beriberi te ontdekken, aan de hand van experimenten met kippen die aan een soortgelijke ziekte leden. Toen de kok ze een paar weken lang ongepelde in plaats van witte rijst te eten had gegeven – hij vond gekookte militaire rijst te goed voor civiele kippen –, werden ze weer beter. Eijkman zag in dat het zilvervliesje een stof moest bevatten die kippen nodig hadden. Dat je echter ziek kon worden door een gebrék aan iets, aan wat we tegenwoordig vitamines noemen – daar was de briljante geest van Gerrit Grijns voor nodig, Eijkmans assistent en opvolger. Hij was in 1901 de eerste ter wereld die aantoonde dat onze voeding méér moet bevatten dan vetten, koolhydraten, eiwitten en mineralen. Toch werd Eijkman wereldberoemd en kent zelfs in Nederland niemand Gerrit Grijns, de eigenlijke vader van de vitamines.
De vitaminepioniers beschrijft dit bijzondere wetenschapshistorische verhaal, met botsende karakters, tegenstrijdige experimenten, felle discussies en flink wat rumoer.

Rob van den Berg is als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij schreef biografieën van de Nederlandse scheikundige J.H. van ’t Hoff, Een gedreven buitenstaander (2021), en de sterrenkundige Frederik Kaiser, Een passie voor precisie (2022).

Over Een gedreven buitenstaander:

‘De lezer heeft het getroffen met Van den Berg als biograaf.’
Nederlands Dagblad

‘Prachtige inkijkjes in de drijfveren van Van ’t Hoff zelf en ook in die van zijn directe omgeving. (...) Een zeer geslaagde en rijke biografie.’>br> Biografieportaal

Over Een passie voor precisie:

‘Een mooi en compleet beeld van Frederik Kaiser.’
de Volkskrant
TitelDe vitaminepioniers
Auteur(s)Rob van den Berg
ISBN9789044654400
Afmetingen213x138x24 mm
Aantal pagina's352
UitgeverPrometheus
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 25.99
BindwijzePaperback
Gewicht434 gram

      Twee Nederlanders aan de basis

Geschreven op woensdag 12 juni 2024 door Frank Rongen
'In de wetenschap komt het vaak voor dat een ontdekking plaatsvindt zonder dat er gericht naar gezocht wordt.
Zo ook de ontdekking van de vitamines.
Hoofdpersonen hierbij waren twee Nederlandse artsen, Christian Eijkman en vooral Gerrit Grijns. Rond 1900 waren ze beide werkzaam in Nederlands-Indië.
Auteur Rob van den Berg heeft het allemaal haarfijn voor ons uitgezocht. 
Zo leren we dat het wel 30 jaar duurde voor alles op zijn plek viel en vitamines geaccepteerd werden als een onmisbaar bestanddeel van onze voeding. In binnen- en buitenland waren heel wat wetenschappers bezig met onderzoek naar de oorzaak van onder andere beriberi.
Maar zonder de bijdrage van de twee Nederlandse artsen, zou deze zoektocht ongetwijfeld nog veel langer geduurd hebben. Uiteindelijk werden en worden duizenden zieken gered mede dankzij hun volharding.'
 
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!