Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Eens ging de zee hier tekeer

Eva Vriend

prijs: € 24.99

368 pagina's, Paperback

ISBN: 9789045036311


Dit boek is vervangen door ISBN 9789045045306. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

In ‘Eens ging de zee hier tekeer’ vertelt Eva Vriend de geschiedenis van de Zuiderzee en IJsselmeer. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? Aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier vissersfamilies uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over de innige band met het water, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Volgens het DWDD Boekenpanel is dit ‘een ontroerend boek in de traditie van Geert Mak en Frank Westerman’.‘In de goede traditie van Geert Mak’. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m heel graag leest. Ontroerend!’ – DWDD- boekenpanel
TitelEens ging de zee hier tekeer
Auteur(s)Eva Vriend, Eva Vriend
OndertitelHet verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners
ISBN9789045036311
Is vervangen door ISBN9789045045306
Afmetingen231x151x27 mm
Aantal pagina's368
UitgeverAtlas Contact
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdUitverkocht
Prijs€ 24.99
BindwijzePaperback
Gewicht631 gram

      Hoe de Zuiderzee het IJsselmeer werd

Geschreven op zondag 3 mei 2020 door Silvia van Elzelingen

Prachtige schilderachtige stadjes, authentieke geveltjes, vissersboten en gezellige havens. Dit alles vinden we rondom het IJsselmeer. Het IJsselmeer dat ooit de Zuiderzee was, voordat de afsluitdijk de zee afsloot. De kustbewoners stonden erbij en keken ernaar. Eva Vriend vertelt het wel en wee van vier vissersfamilies uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen aan de hand van hun levensgeschiedenissen.

Eva Vriend (1973) is journaliste, historica en schrijfster. Ze groeide op in de Noordoostpolder. In 2013 debuteerde ze met 'Het nieuwe land', over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Zij beschrijft dit aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. In 2015 kwam haar tweede boek 'De helpende hand' uit, het beschrijft de ontwikkeling vanaf de begindagen van de Nederlandse verzorgingsstaat in de jaren vijftig. Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende. In 2020 verscheen ‘Eens ging de zee hier tekeer’, het verhaal van de Zuiderzee en haar bewoners.

Eens ging de zee hier tekeer’ is een mooi stukje vaderlandse geschiedenis. Eva Vriend heeft uitgebreid research gedaan voor dit mooie boek. Gedetailleerd beschrijft ze het wel en wee van vier vissersfamilies die rondom de Zuiderzee/het IJsselmeer woonden/wonen. In het verhaal neemt ze ons mee naar Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Het boek is verdeeld in drie delen: Oude Zee, Nieuw Leven en Zonder Meer. Elk deel is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken en bevat een bepaalde tijdsperiode. Voorin het boek zitten de stambomen van de vier families en zien we twee landkaartjes. Op het ene kunnen we zien hoe de Zuiderzee en de plaatsen eromheen er vroeger uit zagen. Het andere kaartje is het IJsselmeer zoals het er nu uitziet. Fijn om tijdens het lezen op deze kaartjes en stambomen terug te kunnen vallen. Verschillende foto’s uit die tijd zijn in het boek opgenomen. Mooi om niet alleen over deze geschiedenis te lezen, maar ook de foto’s te kunnen bewonderen. Het geeft een meerwaarde aan het verhaal. Ondanks dat het boek niet zo gemakkelijk leest is het wel een boeiend geheel. Interessant om te lezen hoe het de families vroeger verging en wat het afsluiten van de Zuiderzee en de inpoldering met hun en alle andere kustbewoners deed.

Een bijzonder mooi en interessant stukje geschiedenis en een verrijking om dit boek te mogen lezen.
Zeker een aanrader!

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!