Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper

Jaap Scholten

prijs: € 22.99

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789045047768


Levertijd: 2-3 werkdagen

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnen rollen, begeeft Jaap Scholten zich vanuit Hongarije naar de grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken bij de strijd. Scholten zamelt geld in voor drones, reist in zijn pick-up door het land in oorlog en bezoekt een begrafenis in Irpin met de directrice van een Kyivse cake-fabriek. Van een Amerikaanse sniper hoort Scholten over het leven aan het front en over de reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds zieken huis in Marioepol.

Een uniek verslag van de moed, veerkracht en eensgezindheid die de invasie bij de bevolking heeft losgemaakt.
TitelDrie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper
Auteur(s)Jaap Scholten
ISBN9789045047768
Afmetingen210x136x24 mm
Aantal pagina's320
UitgeverAtlas Contact
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 22.99
BindwijzePaperback
Gewicht434 gram

      Intrigerend verhaal over de oorlog in Oekraïne

Geschreven op donderdag 19 januari 2023 door Wemmie Wolf

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is nog maar net begonnen als de schrijver Jaap Scholten door zijn nichtje in Nieuw Zeeland wordt benaderd. Haar schoonzus en zwager willen uit Oekraïne vluchten en of Jaap ze bij de grens kan oppikken. Jaap woont sinds 2003 in Hongarije met zijn gezin en geeft gehoor aan de oproep. 

Het ophalen van dit gezin wordt het startsein om spullen naar Oekraïne te brengen, hij zamelt geld in en rijdt diverse malen de grens over. In zijn auto vervoert hij jerrycans met diesel, koffers en dozen met haakse slijpers, kettingzagen en waterpompen. Ook wordt er eten rondgebracht en zakken vol meel voor de broodbaksters van Tsjernihiv. Op zijn tochten door Oekraïne ontmoet hij veel mensen, op de vlucht voor het buitensporige geweld van de Russen.

Scholten ziet met eigen ogen wat de oorlog aanricht in Oekraïne. Sommige verhalen zijn hartverscheurend. Hij ontmoet een veelvoud aan bijzonder moedige mensen die standvastig en vastberaden zijn de Russen te verslaan.

Hij bezoekt een begrafenis in Irpin met de directrice van een cakefabriek. Hij heeft ook contact met een Amerikaanse sniper, Neal ging als vrijwilliger naar Oekraïne en heeft al heel wat Russische kopstukken omgebracht. Een huzarenstukje waarbij Neal is betrokken is de reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.

Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper is als een logboek geschreven. Het verhaal wordt beeldend gemaakt door het toevoegen van zwart-wit foto’s. De schrijfstijl van Jaap Scholten is overigens persoonlijk en realistisch. In het boek wordt het ook duidelijk hoe Scholten denkt over de brute Russische inval in Oekraïne.

Het is een bij vlagen erg heftig boek maar ook een document die de moed en de kracht van een onderdrukt land toont waarbij er soms ook iets ontroerends beschreven wordt. Beelden die nog wel even nasudderen na het lezen van dit boek, beelden die je niet op TV ziet. Ook is Scholten goed in het beschrijven van de zinloosheid van deze aanval en de bedoeling achter de daden van Poetin. 

Indrukwekkend verhaal.

Uitgeverij Atlas Contact, hartelijk bedankt voor dit recensie-exemplaar

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!