Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De hormoonfabriek

Saskia Goldschmidt

prijs: € 12.50

288 pagina's, Paperback

ISBN: 9789059363694


Dit boek is vervangen door ISBN 9789059364882. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

De succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, realiseert zich op zijn oude dag dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven.
In de jaren twintig van de vorige eeuw stonden hij en zijn tweelingbroer Aron aan het begin van een adembenemend project. Samen met de beroemde farmacoloog Rafaël Levine richtten ze een bedrijf op waarin het slachtafval van Motkes vleesfabriek gebruikt werd voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten.
De omstandigheden aan het begin van de onderneming zijn niet gunstig. Hevige armoede, criminaliteit en het opkomende antisemitisme vormen in de katholieke provinciestad een giftig mengsel. Maar Motke de Paauw zet door, geen prijs lijkt te hoog. Als ten slotte na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen
Een fascinerende roman geïnspireerd op de bedrijfsgeschiedenis van Organon in Oss.
De succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, realiseert zich op zijn oude dag dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven. In de jaren twintig van de vorige eeuw stonden hij en zijn tweelingbroer Aron aan het begin van een adembenemend project. Samen met de beroemde farmacoloog Rafaël Levine richtten ze een bedrijf op waarin het slachtafval van Motkes vleesfabriek gebruikt werd voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten. De omstandigheden aan het begin van de onderneming zijn niet gunstig. Hevige armoede, criminaliteit en het opkomende antisemitisme vormen in de katholieke provinciestad een giftig mengsel. Maar Motke de Paauw zet door, geen prijs lijkt te hoog. Als ten slotte na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen Een fascinerende roman geïnspireerd op de bedrijfsgeschiedenis van Organon in Oss.
TitelDe hormoonfabriek
Auteur(s)Saskia Goldschmidt
ISBN9789059363694
Vervangt ISBN9789059364882
Is vervangen door ISBN9789059364882
Afmetingen200x124x27 mm
Aantal pagina's288
UitgeverCossee, Uitgeverij
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 12.50
BindwijzePaperback
Gewicht335 gram

      Smerige handen!

Geschreven op zondag 28 oktober 2012 door Wim Krings
De basis van dit boek is het ontstaan van de Organon-fabriek in Oss. Saskia Goldschmidt stuitte op een verhaal van misbruik door een van de directieleden in de jaren 30 en is daar voor veroordeeld.
Dat koimt in het boek ook naar voren maar de nadruk ligt toch op een ander misbruik. Werknemers werden als proefkonijn gebruikt om de hormoonpreparaten te testen. Het verzet hier tegen was gering omdat in de tijd van de grote crisis een baan hebben en houden al een zware opgave was. Vrouwen die seksueel misbruikt werden door hun directeur zeiden niets uit angst hun baan of de baan van een familielid op het spel te zetten.

De hormoonfabriek is een roman, die gebaseerd is op waargebeurde feiten, en gaat over ethische normen maar ook over de vooruitgang in de wetenschap. Daarnaast ook wetenschap versus koopmanschap. Commerciele belangen zijn niet altijd goed voor de wetenschap! De zakenman wil snel resultaat zien en geld verdienen en de wetenschapper wil een goed product ontwikkelen ondanks dat het misschien iets langer duurt.

Een goed geschreven roman waarbij je af en toe met schaamte de beweegreden leest van de succesvolle ondermener die schaamteloos misbruikt van zijn macht. Vaak komt hij er ook mee weg maar in zijn thuissituatie komt hij er niet zo makkelijk van af is wel maar dat heeft hij pas laat in de gaten!
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.