Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De grootste bankoverval aller tijden

Frank Krake

prijs: € 24.99

432 pagina's, Paperback

ISBN: 9789082476453


Levertijd: 2-3 werkdagen

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen… De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.
TitelDe grootste bankoverval aller tijden
Auteur(s)Frank Krake
OndertitelHet waargebeurde verhaal van een groep heldhaftige verzetsvrienden
ISBN9789082476453
Afmetingen231x150x31 mm
Aantal pagina's432
UitgeverUitgeverij Achtbaan
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 24.99
BindwijzePaperback
Gewicht700 gram

      Een terecht eerbetoon!

Geschreven op zondag 17 april 2022 door Silvia van Elzelingen

Frank Krake (Almelo, 1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Menthol en Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat laatste boek is een 6-delige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste successen boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen. Na jarenlang grondig speurwerk en interviews met tientallen betrokkenen verscheen dan eindelijk zijn laatste boek De grootste bankoverval aller tijden.

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap, vreugde, verdriet en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.

De grootste bankoverval aller tijden is het waargebeurde verhaal van een groep vrienden die in het verzet zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen sloten zich in die tijd aan bij het verzet. Het boek bestaat uit drie delen, een proloog en epiloog. In deel een worden de verzetshelden geïntroduceerd. Wie zijn ze, waar werkten ze en hoe leerden ze elkaar kennen. In het tweede deel beschrijft Krake de bankoverval op 15 november 1944. Haarfijn wordt uitgelegd wie wat deed en waar ze de buit verstopten. In deel drie staat beschreven hoe het met de verzetshelden verder ging. De Duitsers zijn woedend, ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken.
De grootste bankoverval ooit is opgedeeld in korte hoofdstukken en leest daardoor vlot. Het verhaal wordt mooi vormgegeven mede door de vele historische foto’s die Krake heeft weten te bemachtigen, en die grotendeels nooit eerder gepubliceerd zijn. Het verhaal is goed opgebouwd en mooi geschreven. Twee nog in leven zijnde ooggetuigen, zorgden voor de laatste waarheidsgetrouwe details. Frank Krake heeft wederom bewezen dat het schrijven hem in de vingers zit. Hij weet als geen ander hoe de lezer te boeien.

In het nawoord draagt Krake dit boek op aan hen die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de vrijheid van ons land en dat niet konden navertellen. Zij hadden de moed om voor de goede zaak zelfs een bank te overvallen en hebben dat moeten betalen met de hoogst mogelijke prijs.
Een terecht eerbetoon!  

Mijn dank gaat uit naar Frank Krake en Samenlezenisleuker voor het verstrekken van dit recensie-exemplaar.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!