Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Strafkind

Maria Genova

prijs: € 18.99

256 pagina's, Paperback

ISBN: 9789089755797


Levertijd: 2-3 werkdagen

In de katholieke opvanghuizen van de Zusters van de Goede Herder werden tientallen jaren lang duizenden meisjes afgebeuld. Dag in, dag uit verrichtten ze dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers in Zoeterwoude, Tilburg, Velp en Almelo. Praten was verboden. Vluchten werd afgestraft. Het laatste opvanghuis werd pas eind jaren '70 gesloten. In Ierland werden in een klooster van een vergelijkbare zusterorde 797 lijken van kinderen gevonden. Het eerste deel van Strafkind is een aangrijpend, psychologisch verhaal over het leven van zo’n meisje, geschreven door Wieke Hart. Het tweede deel door Maria Genova, bevat de historische feiten hoe de katholieke kerk deze kwalijke zaken zo lang geheim wist te houden. Veel slachtoffers vertellen voor het eerst de schrijnende verhalen die ze zelfs hun eigen familie nooit kwijt wilden. Jonge meisjes werden voor het minste geringste in een donkere cel opgesloten of moesten hun eigen braaksel opeten. De meeste Nederlanders weten nog niets over het bestaan van de wasfabrieken. Op dit moment verenigen de slachtoffers zich om compensatie te eisen voor hun kapotgemaakte jeugd. Voor het eerst onthult een boek wat er bij de nonnen gebeurde. Proeflezers konden niet geloven dat het allemaal echt zo erg was geweest. Onderzoeksjournalist en bestsellerschrijver Maria Genova was een van hen. Met Strafkind behandelen beide auteurs een zeer actueel verhaal. Een fragment: ‘De schuld spreekt uit elke porie, de schande uit elke plooi, de boete uit elke rimpel. Erin pakt Damians hand en brengt haar gezicht vlak bij het zijne. “Maar het ergste was als het eindelijk stopte, het gejammer van de kinderen.” Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Haar studentenhuis werd ‘het klooster’ genoemd en bleek een opvangtehuis voor kinderen en ongehuwde moeders te zijn geweest. Maria Genova (1973) schreef o.a. Het Duivelskind (11e druk) en Komt een vrouw bij de h@cker (20e druk). Toen zij het manuscript van Wieke las, werd zij gegrepen en besloot mee te werken aan het boek. Net als de meeste Nederlanders wist ze niets over dwangarbeid door vaak meisjes van 13-14 jaar. Ze spoorde de slachtoffers op.
TitelStrafkind
Auteur(s)Maria Genova, Wieke Hart
ISBN9789089755797
Afmetingen210x135x23 mm
Aantal pagina's256
UitgeverJust Publishers
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 18.99
BindwijzePaperback
Gewicht339 gram

      Misbruik, mishandeling en uitbuiting 4,5*

Geschreven op zondag 8 november 2020 door Silvia van Elzelingen

Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Haar studentenhuis bleek een opvangtehuis van de nonnen te zijn geweest. Wieke, zelf moeder die ook voor enkele pleegkinderen zorgt, kon zich niet voorstellen dat de nonnen zo wreed konden omgaan met kwetsbare kinderen.
Maria Genova (1973) schreef verschillende bestsellers, onder meer ‘Het duivelskind’ en ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Toen zij het manuscript van Wieke las, werd zij zo gegrepen door de subtiele schrijfstijl en de heftige inhoud dat ze besloot om de slachtoffers op te sporen.
Samen schreven ze deze aangrijpende roman ‘Het strafkind’.

‘Strafkind’, met als ondertitel ‘Gevangen bij de nonnen’, is de titel van deze roman die door Wieke Hart is geschreven. Ze schreef dit gruwelijk, ontroerende verhaal naar aanleiding van een bericht over de ontdekking van honderden babylijkjes in een klooster in Ierland. In de opvanghuizen van dezelfde zusters, Zusters van de Goede herder, in Nederland zaten duizenden meisjes opgesloten. Ze verrichtten dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers en werden misbruikt en vernederd. In het tweede deel interviewt Maria Genova veel slachtoffers die voor het eerst hun schrijnende verhaal vertellen. Zelfs hun eigen kinderen wisten hier niet vanaf, ze durfden dit niet te vertellen.

Het eerste deel in ‘Strafkind’ is het schrijnende verhaal van Erin die jarenlang bij de nonnen heeft gewoond, eerst in Ierland, later in Nederland. Op middelbare leeftijd trouwde ze met de Limburger Peter de Becker. Haar man raakt aan een kant verlamd en de zorg is erg zwaar voor Erin. Uiteindelijk kan ze het allemaal niet meer aan en belandt door een gruwelijke daad in de gevangenis. Erins verhaal wordt afgewisseld met het verhaal van Damian, de gevangenis psycholoog die Erin behandeld. Ook hij heeft een moeilijke jeugd gehad en ondervindt daar nog dagelijks de gevolgen van.
‘Strafkind’ is een verhaal dat je aangrijpt en niet meer loslaat. Verschrikkelijk wat deze meisjes allemaal moesten doorstaan, en waarom, dat wist niemand ze te vertellen. De schrijfstijl is boeiend, het heden en het verleden wisselen elkaar af in deze roman. Afschuwelijk om in het verleden te duiken en mee te maken wat de hoofdpersonen al die jaren hebben moeten doorstaan.

‘Ze loopt op jonge benen blootsvoets tussen donkere bomen met zware kruinen over een smal pad dat leidt naar de kloostermuur. Een struik ontneemt het zicht op een put. Doornen halen haar vingers open, maar het deert haar niet. Ze denkt aan de talloze kinderen waar niemand op zat te wachten. De kleine juten zak in haar armen, die als lijkkistje dienstdoet, weegt nog minder dan een halfgevulde emmer. Ze drukt het pakketje een moment stevig tegen zich aan en licht de putdeksel op. ‘Dag dappere Gaby,’ fluistert ze en drukt een kus op de juten zak. Met een plof valt de last op de bodem van de diepe put.’

In deel twee van ‘Strafkind’ lees je stukjes van de gesprekken die Maria Genova had met de slachtoffers. Misbruik, mishandeling en uitbuiting waren orde van de dag.

‘Bij de zusters van de Heilige Vincentius moest ze vooral veel eten en bidden. Maar ze kon haar havermout nooit helemaal opeten. De zusters hadden geen medelijden met de zesjarige opstandeling: ze moest elke dag met haar bord op de gang en op haar knieën op de tegels zitten, net zolang tot ze alles opat. Negen maanden lang had ze elke dag urenlang op haar knieën doorgebracht. Als ze spuugde, moest ze haar eigen kots van de grond opeten.’

Met ingehouden adem heb ik de stukjes gelezen. Ze ontroeren en maken je boos, ik heb nooit geweten dat er zulke dingen in kloosters speelden. Schokkend dat het helemaal nog niet zo lang geleden is dat dit alles plaats vond. Heel goed dat dit verhaal nu naar buiten is gebracht. In het dankwoord wordt gevraagd om deze roman door te geven, zodat zo veel mogelijk mensen dit verhaal lezen, als eerbetoon aan de vrouwen die zo geleden hebben. Mijn exemplaar is inmiddels doorgegeven.

‘Strafkind’ is een roman waarvan je de koude rillingen krijgt. Maar zeker een roman die je moet lezen. Ik waardeer hem dan ook met 4,5*


Auteurs: Wieke Hart en Maria Genova
Titel: Strafkind
Ondertitel: Gevangen bij de nonnen
Uitgever: Just Publishers
Jaar van uitgifte: 2020
ISBN: 9789089755797

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!