Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Aanslag op de Dam

Joop van Riessen

prijs: € 18.99

256 pagina's, Paperback

ISBN: 9789462972643


Levertijd: 2-3 werkdagen

Schokkende thriller gebaseerd op een waargebeurde ervaring uit Van Riessens lange politiecarrière ***** Op 4 mei krijgt chef Recherche Anne Kramer tussen de middag een ambtsbericht van de AIVD: er zou die avond tijdens de nationale herdenking op de Dam een aanslag op de Koning plaatsvinden. Anne Kramer staat voor een onmogelijke beslissing: moet ze de herdenking afblazen of niet? Vooralsnog besluit ze om achter de schermen op zoek te gaan naar de terrorist, maar met het wegtikken van de tijd neemt de druk extreem toe. Dan wordt het acht uur…
TitelAanslag op de Dam
Auteur(s)Joop van Riessen
ISBN9789462972643
Afmetingen210x136x21 mm
Aantal pagina's256
UitgeverUitgeverij De Kring
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 18.99
BindwijzePaperback
Gewicht320 gram

      Kan Anne Kramer een aanslag op de Dam voorkomen?

Geschreven op zondag 7 mei 2023 door Jos van Cann

Voor deel 15 in de reeks over commissaris Anne Kramer, putte Van Riessen uit zijn eigen verleden bij de Amsterdamse politie, aldus de uitgever in het persbericht.
"Op 4 mei 2000 kreeg commissaris Joop van Riessen, verantwoordelijk voor de openbare veiligheid tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam, ’s middags om drie uur een ambtsbericht van de BVD: er zou die avond om acht uur door een Molukse groepering een actie zijn gepland, mogelijk zelfs een aanslag op koningin Beatrix. Verder was geen nadere informatie bekend. Van Riessen besloot dat het te laat was om de herdenking nog af te blazen en koos voor het nemen van alle mogelijke extra veiligheidsmaatregelen: o.a. sluiting van alle winkels rond de Dam, detectiepoortjes voor het publiek, fouilleren, sluipschutters op alle daken. Intussen werden ook koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander op de hoogte gesteld.

Om tien voor acht was alles in gereedheid en kwam de mondelinge toezegging van de benodigde vier ministers binnen dat de scherpschutters zo nodig daadwerkelijk mochten schieten. Pas toen, iets later dan volgens het draaiboek, gaf Van Riessen vanuit de commandokamer het gezelschap in het Paleis groen licht om de Dam op te lopen. Tijdens de kranslegging, de twee minuten stilte en de toespraak van premier Kok was de spanning bij de betrokkenen om te snijden. Om kwart over acht konden zij opgelucht ademhalen. Er was geen incident geweest."

Ambtsbericht
Anne Kramer krijgt op 4 mei als chef van de recherche halverwege de middag een ambtsbericht van de AIVD: er zou die avond tijdens de nationale herdenking op de Dam een aanslag op de Koning plaatsvinden. Meer informatie heeft de Inlichtingendienst niet. Anne Kramer staat voor een onmogelijke beslissing: moet ze de herdenking afblazen of niet? Vooralsnog besluit ze om achter de schermen op zoek te gaan naar de terrorist, maar met het wegtikken van de tijd neemt de druk extreem toe. Dan wordt het acht uur.

Inkijkje
Op die manier neemt Van Riessen de lezer mee in het ingewikkelde proces dat zich vervolgens ontrolt. Was hij om kwart over acht klaar voor Anne Kramer krijgt het voorkomen van een aanslag ook nog een persoonlijk staartje: haar dochter Marit raakt er ongewild bij betrokken. Daardoor krijgt het verhaal een extra lading die het ook wat topzwaar maakt en het voorafgaande overschaduwt. Van Riessen rond het keurig af – daar is hij als auteur geroutineerd genoeg voor – maar het zorgt ook voor een wat ontevreden gevoel. Dat is jammer want wat eraan vooraf gaat geeft juist een fraai inkijkje in hoe het eraan toegaat – of liever gezegd toe ‘kan’ gaan, want het blijft natuurlijk toch fictie – in geval van levensbedreigende meldingen.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.