Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De verdwijning van Peter Treckpoel

Rick de Leeuw

prijs: € 22.00

184 pagina's, Paperback

ISBN: 9789463106993


Levertijd: 2-3 werkdagen

Rond het jaar 1500 schrijft priester Peter Treckpoel een indrukwekkende kroniek over de geschiedenis van toenmalig Nederlands en Belgisch Limburg. Na 1506 ontbreekt van Peter Treckpoel ieder spoor.

Ruim vijfhonderd jaar later verdiept amateurhistoricus Hubert Thys zich in deze kroniek en probeert hij te achterhalen waarom Peter Treckpoel in 1506 verdwenen is. Een zinderende zoektocht begint als niet veel later ook Hubert verdwijnt.

Sterke dialogen en levensechte personages geven veel vaart aan deze spannende en historisch onderbouwde roman over misdaad, verraad en ontluikende liefde.

Rick de Leeuw is zanger, schrijver en dichter en is sinds 2016 Limburger uit vrije keuze.

TitelDe verdwijning van Peter Treckpoel
Auteur(s)Rick de Leeuw
ISBN9789463106993
Afmetingen215x141x20 mm
Aantal pagina's184
Uitgever
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 22.00
BindwijzePaperback
Gewicht346 gram

      Spannende historische debuutthriller

Geschreven op woensdag 1 mei 2024 door Jos van Cann

Schrijver en zanger Rick de Leeuw debuteert als misdaadauteur, en hoe. De voormalige voorman van de Tröckener Kecks ruilde de microfoon in voor de laptop en schreef sinds het uiteenvallen van de band in 2000 een dozijn non-fictie boeken, poëziebundels en romans. En nu dus een misdaadroman, De verdwijning van Peter Treckpoel.

Twee Limburgen
Daarin gaat het echter anno 2024 ook over de verdwijning van amateurhistoricus Hubert Thijs. Die was bezig met een onderzoek naar de Limburgse priester Peter Treckpoel die rond 1500 een indrukwekkende kroniek schreef over de geschiedenis van het Land van Overmaes, wat tegenwoordig in grote lijnen het gebied van Nederlands en Belgisch Limburg beslaat. Na 1506 ontbreekt van deze Peter Treckpoel ieder spoor. Maar ook Hubert verdwijnt spoorloos. Collega-amateurhistoricus Jean Schoenmaekers en Nathalie Haverkort speuren in het heden en verleden van de twee Limburgen naar de oplossingen van de verdwijning en komen uit bij een een eeuwenoud mysterie.

Tijdgenoot
De Leeuw (Haarlem, 1960) kwam 2000 als schrijver uit de kast met De laatste held en verhuisde acht jaar geleden vanuit Amsterdam naar het dorpje Heks in Belgisch Limburg. Een jaar later verscheen Ik Jan Smeken, een schelmenroman over de zoon van een smid die het in 1485 stadsdichter van Brussel werd. Smeken was een tijdgenoot van Treckpoel en diens kronieken verschijnen in 2025. De link was gauw gelegd.

Meerwaarde
De Leeuw noemt zijn nieuwste boek gekscherend “Da Vinci Code-light”, maar die typering snijdt wel hout. In beide gevallen gaat het om een zoektocht naar oude documenten die een nieuwe kijk op historische feiten kunnen opleveren. Ook De Leeuw neemt de lezer mee op die speurtocht naar de verdwenen historicus maar weet en passant ook de vermeende ontdekking in het verhaal te vlechten. Dat het allemaal gebaseerd is op historische feiten betekent alleen maar meerwaarde.

Spelenderwijs
Bovendien heeft hij daartoe twee personages bedacht die een en ander op een natuurlijke en spelenderwijs lijken te doen. Dat op zich is al een hele prestatie. Zijn stijl verraadt zijn ervaring als auteur: goed gedoseerde, goede humor en af en toe een verwijzing naar zijn pop-verleden. De Leeuw is inmiddels een halve-Limburger en laat geregeld zijn liefde voor beide provincies spreken – evenals het verkennen ervan per fiets. Hij heeft iets meer dan tweehonderd pagina’s nodig om het verhaal te vertellen – in dit subgenre eveneens een prestatie. Tot slot: ook hulde aan de uitgever voor het opnemen van een aantal voor het verhaal cruciale kleurenreproducties.
Wat wil een lezer nog meer? (Een volgende misdaadroman, aub).

Interview
Klik HIER  voor het gesprek met De Leeuw in het radio 1-programma Kunststof.

Voeg een recensie toe »

       Een spannende zoektocht

Geschreven op dinsdag 4 juni 2024 door Silvia van Elzelingen

Rick de Leeuw (Haarlem, 1960) is zanger, schrijver en dichter. Hij is bekend geworden als zanger van de Tröckener Kecks, en heeft twintig jaar in deze groep gespeeld, tot en met 2001. In 2000 debuteerde De Leeuw als schrijver met de semi-autobiografische roman ‘De laatste held’.  ‘De verdwijning van Peter Treckpoel’ is zijn recentste werk dat in 2024 verscheen. Sinds 2016 woont en werkt De Leeuw in Belgisch Limburg.

Rond het jaar 1500 schreef de Limburgse priester Peter Treckpoel een indrukwekkende kroniek over de geschiedenis van het Land van Overmaes, wat tegenwoordig in grote lijnen het gebied van Nederlands en Belgisch Limburg beslaat. Na 1506 ontbreekt ieder spoor van Peter Treckpoel. Hubert Thys, verzekeringsagent en amateurhistoricus, verdiept zich in 2024 in deze zaak, maar verdwijnt net als Treckpoel. Jean Schoenmaekers en Nathalie Haverkort bijten zich vast in deze zaak om het raadsel van de verdwijningen op te lossen.

‘De verdwijning van Peter Treckpoel’ is gebaseerd op de historische figuur Peter Treckpoel, een kroniekschrijver uit Beek die leefde in de 15e eeuw en spoorloos verdween in 1506. Jean Schoenmaekers en Nathalie Haverkort gaan op zoek naar de verdwenen Hubert Thys. Thys had een afspraak met Jean, maar is niet op komen dagen. Dit is niets voor Thys dus reden te meer om een zoektocht naar hem te starten. De Leeuw neemt de lezer mee in deze zoektocht door het heden en verleden en vermengt in zijn boek de historische feiten met fictie. ‘De verdwijning van Peter Treckpoel’ is een boek dat De Leeuw in opdracht schreef. De rijksarchivaris van Hasselt belde hem met de vraag of hij een verhaal wilde schrijven over een 15e-eeuwse priester. Na een volmondig ja van De Leeuw bleek het toch nog een uitdaging om een passend verhaal te schrijven. Dit boek was er niet geweest als De Leeuw niet acht jaar geleden van Amsterdam naar het kleine dorpje Heks in Belgisch Limburg was verhuisd. Het dorp zelf krijgt ook een kleine rol in het verhaal. Een voordeel was dat hij nu alles wat hij in Heks beleefd had kon verwerken in zijn verhaal. De personages zijn levensecht neergezet, de omgeving duidelijk weergegeven net alsof je zelf meereist. In het boek zijn nog wat foto’s en plattegronden opgenomen.

Al met al is ‘De verdwijning van Peter Treckpoel’ een prachtig avontuur waarvan menig lezer zal genieten! Eenmaal begonnen laat het boek je niet meer los!