Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Het biechtgeheim

Anthonie van de Wardt

prijs: € 17.50

162 pagina's, Paperback

ISBN: 9789463651820


Levertijd: 2-3 werkdagen

Tot nu toe verzweeg pastoor Stein bepaalde zaken. Tegenwoordig liegt hij zonder blikken of blozen tegen zijn kapelaan en zijn trouwe huishoudster. En dat alles om Johanna. Een vrouw die hem geen moment met rust laat. Voortdurend loopt hij te hunkeren, bijna te bidden, naar die paar ogenblikken dat hij bij haar kan zijn. Bij een mooie jonge vrouw over wie hij niets weet. En wat hij weet, is compleet fout. Op een dag meldt zich een jonge vrouw in het biechthokje van pastoor Gerard Stein. Ze biecht op dat ze haar oude werkgever bij de Duitsers heeft aangegeven. Hij vraagt haar om terug te komen, maar dat doet ze niet meteen. In dezelfde tijd komt hij via zijn broer in het verzet terecht, ook weer via de beslotenheid van zijn biechtstoel. De vrouw, Johanna, meldt zich later weer bij Stein en hij komt onder de betovering van haar persoonlijkheid. Haar bekentenis staat dat niet in de weg. Hij bezorgt haar werk en een onderduikadres. Na de oorlog gaat hij naar haar op zoek. Maar zij ook naar hem, want zij heeft hem iets in bewaring gegeven. Dan toont zij haar ware gezicht. Een meeslepende roman over liefde en fundamentele keuzes. Anthonie van de Wardt (1939) ziet kans de lezer vanaf de eerste zin mee te slepen in een verhaal met mensen van vlees en bloed. De auteur observeert scherp en gaat recht op zijn doel af. Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Elikser de romans: Hoog water, De laatste opdracht, De vrijwilliger, De stank van kleur, Het grote slapen en de verhalenbundel Lovers' lane.
TitelHet biechtgeheim
Auteur(s)Anthonie van de Wardt, Anthonie van de Wardt
ISBN9789463651820
Afmetingen210x145x15 mm
Aantal pagina's162
Uitgever
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 17.50
BindwijzePaperback
Gewicht255 gram

      Vlot en meeslepend verhaal

Geschreven op vrijdag 31 januari 2020 door Silvia van Elzelingen

Op een dag meldt zich een jonge vrouw in het biechthokje van pastoor Gerard Stein. Ze biecht op dat ze haar oude werkgever bij de Duitsers heeft aangegeven. Stein vraagt haar terug te komen maar de jonge vrouw geeft daar niet meteen gehoor aan. Inmiddels is Stein zelf ook in het verzet gekomen. Wanneer de jonge vrouw zich weer meldt bij Stein, stelt ze zich voor als Johanna. Pastoor Stein is erg onder de indruk van haar. Haar persoonlijkheid raakt hem en hij regelt werk en een onderduikadres voor haar. Na de oorlog gaat Stein op zoek naar Johanna. Maar zij ook naar hem. Johanna toont eindelijk haar ware gezicht.

Anthonie van der Wardt (1939) schreef eerder de romans ‘Hoog water’, ‘De laatste opdracht’, ‘De vrijwilliger’, ‘De stank van kleur’, ‘Het grote slapen’ en de verhalenbundel ‘Lovers’ Lane’, allen uitgegeven bij Uitgeverij Elikser. ‘Het biechtgeheim’ is zijn laatstverschenen roman.

Het biechtgeheim’ is een meeslepende roman die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Het gaat over liefde en fundamentele keuzes. De auteur heeft een mooi en ook enigszins spannend verhaal neergezet. De tijd van de Tweede Wereldoorlog komt altijd dreigend over. Men moest voorzichtig zijn met wat ze deden en zeiden, zo ook pastoor Gerard Stein. In deze roman heeft Stein de hoofdrol, de bisschop heeft hem verzocht zo’n anderhalf jaar geleden om naar Amsterdam af te reizen en daar de parochie over te nemen. Helaas is pastoor Van Uilenburg overleden en de parochianen hebben een stevige leidsman nodig, zeker nu de oorlog is uitgebroken. Wanneer een jonge vrouw bij hem komt biechten dat ze haar vroegere werkgever heeft aangegeven bij de Duitsers, vraagt hij haar terug te komen, maar Johanna geeft daar voorlopig geen gehoor aan. In dezelfde tijd komt pastoor Stein via zijn broer in het verzet terecht, ook deze keer weer via de beslotenheid van zijn biechtstoel. Wanneer Johanna zich uiteindelijk weer laat zien raakt Gerard erg onder de indruk van haar betoverende uitstraling. Hij geeft haar werk in de kerk en regelt een onderduikadres voor haar. Plotsklaps verdwijnt ze weer uit zijn leven. Na de oorlog gaat Stein op zoek naar haar, en zij naar hem. Johanna heeft Gerard iets in bewaring gegeven wat ze terug wil. Maar dan laat ze ook haar ware gezicht zien.
Deze roman bestaat uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af in de spannende tijd van de Tweede Wereldoorlog, het tweede deel een aantal jaren daarna. Stein is inmiddels verhuist naar Nijmegen en probeert daar zijn leven weer op te pakken. De schrijfstijl is vlot en meeslepend. De auteur vertelt op een beeldende aangrijpende manier zijn verhaal, we voelen de dreiging die van de oorlog uitgaat. De hoofdpersoon is mooi en duidelijk neergezet, de andere personages blijven wat oppervlakkig, maar dat is in deze roman zeker geen gemis. We kijken recht in het hart van pastoor Gerard Stein en voelen zijn onmacht.
 

Het biechtgeheim’ is een mooi neergezet verhaal. Van de Wardt sleept zijn lezers vanaf de allereerste pagina mee. Prachtig gedaan!

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!